Sayfalar

17 Eylül 2013 Salı

KIŞ HAZIRLIĞI 2

     Herkese merhabalar...

    Pazartesi günü okullar açıldı.Tüm öğretmen,öğrenci ve personele hayırlı uğurlu olsun.Allah hayırlı ve güzel bir yıl nasip etsin herkese.

   Okulların açılmasıyla bir koşuşturma başladı.Çalışan anne olmak her anlamıyla çok zor.Ama çok şükür ki bu yıl ders programım çok düzenli.

   Pazar günü annemlerle kış hazırlığı yaptık.Aslında daha önceden annem çoğu şeyi hazırlamıştı.(Detaylar için tıklayınız.)   http://lezzetli-hayat.blogspot.com/2013/08/kis-hazirligi-ve-doga-ile-ic-ice.html
Bunlar biraz son rötuş gibi oldu.

   Lafı çok uzatmadan hemen hazırlıklara geçmek istiyorum.Çünkü yayınlanmayı bekleyen bir hayli fotoğraf var.

 
Sabah ilk iş olarak domatesleri topladık ve güzelce yıkadık.Ardından pazardan aldığımız kırmızı biberleri de yıkadık.

Biberlerin tohumlarını alıp ince ince parçalara ayırdık.Bu işlem bizi oldukça oyaladı.Temiz olsun diye pazarda çektirmedik,kendimiz yapmak istedik.Ama makinenin ağzı dar olduğu için domates ve biberleri bu şekilde doğramamız gerekti.

Annemler daha önceden salçayı hazırladıkları için domates ve biberleri acılı yapmaya karar verdik.Acılı için büyük domatesler daha iyi oluyormuş.Bizim domatesler küçük ve sulu olduğu için,domatesleri kevgirden geçirip suyunu ayırdık.Domates suyunu cam şişelere doldurup,kaynar suyun içine attık.Böylece domates suyu konservesi elde etmiş olduk.
Önceden yıkadığımız şişeleri de ne olur ne olmaz diyerek tekrar kaynattık.
Daha sonra şişeleri tepsiye alıp,acılı olana kadar beklemeye aldık.
Çektiğimiz domates ve biberi büyük bir kazanda birleştirip,odun ateşinde kaynatmaya başladık.Aslında başlangıçta niyetimiz 10 kilo domatese 5 kilo biber eklemekti.Ama baktık domates çok, ölçü birden iki katına çıktı.
Acılı kaynamaya başladıktan sonra sürekli karıştırmanız gerekiyor.Aksi takdirde dibine tutabilir.Tabi bu karıştırma işlemi de oldukça zor oluyor.Çünkü kazandan hem sıcaklık yükseliyor hem de duman.Ayrıca sürekli eğilmek zorunda olunca insanın beli de çok ağrıyor.

Adı üstünde acılı,hiç acısız olur mu!Bu yüzden arnavut  biberleri çekip,onları da suyunu çekmek üzere olan acılımıza ilave ettik
Ayrıca kavanozlara doldurmadan önce hoş koku ve tat versin diye bir demet maydanoz ve reyhanı doğrayıp kazana attık.
Tuzunu da attıktan sonra acılımız kavanozlara doldurulmaya hazır hale geldi.
Kepçe yardımıyla kavanozlara doldurduk.Temiz bir örtünün üzerine ters bir şekilde koyduk.Soğuyana kadar böyle durmasında fayda var.Çünkü içindeki havanın tamamen çıkması gerekiyor ki hemen bozulmasın.


Bir önceki kış hazırlığında astığımız biber ve patlıcanların son hali.Önceki halini merak edenler linke tıklasın. http://lezzetli-hayat.blogspot.com/2013/08/kis-hazirligi-ve-doga-ile-ic-ice.html

Boşalan yerleri doldurmak maksadıyla hemen yenilerini astık.Bunlar kuruduktan sora robotta çekilip pul biber olacak inşallah.
Artan kırmızı biberlerin bir kısmını közledik,kabuklarını soyup güzelce tohumu ayırdık.Dilimler halinde kavanoza yerleştirdik.İçine tuz,sirke ve zeytinyağı döktük.1.5-2 ay sonra tam kıvamını bulmuş olacak.Yemeklerin yanında gerçekten çok güzel oluyor,mutlaka denemenizi tavsiye ederim.




Yayınımı bu fotoğrafla bitirmek istiyorum.Aslında fotoğrafı eksik çekmişim,daha sonra bakarken fark ettim.Bu elma ağacı nisan ayında dikildi.Daha çok küçük ve yeni bir ağaç.Ona rağmen 6.ayında ilk meyvesini verdi.Aslında biz insanlar için çevremizdeki her şey Allah'ın büyüklüğünü gösteren bir mucize.Ama biz çoğu zaman bunların farkında bile olmuyoruz. 

Her şeyde Allah'ın varlığını ve yüceliğini görmek ümidiyle...

8 yorum :

  1. közlenmiş biber yemekle çok güzel oluyor bende çok seviyorum :) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bibere maydanoz ve reyhan koymak ilginç fikir.Tadıi nasıl oluyor?Elma ağacı da ;Maşallah ,İnsan olarak ;başladığımız herşeyin sonucunu hemen görmek istiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadi harika oluyor,reyhan ve maydanoz ayri bir tat katiyor.denemenizi tavsiye ederim.cok tesekkurler.
      Sevgilerimle

      Sil
  3. afiyetle güzel günlerde yemek kısmet olsun canım.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Görüntüler iştah kabartıcı... :)
    Kafa Dergi'ye de bekliyorum... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler.en kısa zamanda ziyaret edeceğim.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...